top of page
  • Writer's picture10 sekundne uganke

Ali ločuješ odpadke? Onesnaževanje moramo ustaviti

O onesnaženju govorimo, ko so v okolju (zraku, vodi ali npr. zemlji) prisotne škodljive snovi ali delci. Največkrat se govori o biološki, kemijski ali radioaktivni onesnaženosti.

Število prebivalcev naše Zemlje, se neprestano veča. Prav tako se veča tudi število odpadkov. Ljudje proizvajamo vedno več izdelkov iz nerazgradljivih snovi in s tem posegamo v naše okolje. Ker nas je vedno več tudi porabimo vedno več izdelkov. In seveda, ker nam trgovine ponujajo veliko različnih izdelkov, ki so cenovno bolj dostopni, velikokrat kupujemo tudi stvari, ki jih ne potrebujemo. Ker je vse več odpadkov nerazgradljivih, je še toliko bolj pomembno, da jih pravilno razvrščamo in odstranimo.



Med najpogostejše onesnaževalce zraka štejemo pline iz tovarn, izpušni plini iz prevoznih sredstev in mikrodelci platišč. Nekatere tovarne pa spuščajo strupene snovi tudi v vodo, kar uničuje živali in rastline. Za onesnaženje vode so med drugim vzrok tudi razne nezgode, kot je razlitje nafte v morje. Z onesnaževanjem zraka pa si onesnažimo tudi dežne kaplje, ki nato kot kisli dež padajo na zemljo, ta postane kisla in nam poškoduje rastline. Nenezadnje, pa tudi s sekanjem gozdov in gradnjo cest, posegamo v naravo in spreminjanje podnebja.





Sami lahko veliko naredimo, da prispevamo k čistemu okolju, kot na primer:

· ustvarimo čim manj odpadkov,

· odpadke odlagamo v zato namenjene zabojnike,

· pri prevozu se odločimo za javni prevoz,

· varčujemo z elektriko,

· z nevarnimi odpadki, kot so baterije in zdravila, ravnamo previdno,

· varčujemo vodo,

· vsak lahko poskrbi za čistočo okoli svoje hiše,

· pri čiščenju uporabljamo ekološka čistila,

· za biološke odpadke uporabljamo kompostnik…





Današnji video je namenjen prav ločevanju odpadkov in si ga lahko ogledate na spodnji povezavi. Poskrbimo za čisto okolje!




Recent Posts

See All

Comments


bottom of page