top of page
  • Writer's picturevreden.si

Koliko časa presedimo, je morda nekaj, kar smo opazili najmanj med pandemijo s Covid-19

Covid-19 je imel zelo velik vpliv na celoten svet. Tudi v naši mali državici se poznajo spremembe, na katere je imela velik vpliv pandemija. Koliko časa prebijemo v sedečem položaju, je morda nekaj, kar smo najmanj opazili. Glavna posledica pandemije in sedenja pa je debelost. To pa ni slabo samo za obseg našega trebuha, vendar škoduje tudi našemu duševnemu zdravju.

 

Leto in pol socialnega distanciranja in dela od doma je pripeljalo do manj gibanja in več sedenja. Manj gibanja in več sedenja in gledanja v ekrane, telefone, je strupena kombinacija, ki je dokazano povezana s slabšim duševnim zdravjem.


Kako spremeniti svoje vzorce sedenja?


Številne raziskave so pokazale, da kakršnakoli telesna aktivnost izboljša razpoloženje, zmanjša tesnobo in izboljša kakovost spanja. Torej, zakaj ne bi poskrbeli za to, če je pa tako preprosto?



Uredite si rutino, ki jo boste lahko izvajali vsak dan:

  • Pomivanje posode po obroku namesto počitka na kavču.

  • Pospravljanje kuhinje vsak večer. Ko boste zjutraj stopili v čisto kuhinjo, se boste bolje počutili.

  • Pometanje kadarkoli čez dan.

  • Če imate možnost, da greste v naravno, potem načrtujte sprehod vsak dan.


Začnimo manj sedeti in se več gibati


Za mnoge pisarniške delavce, kot sem trenutno tudi jaz, delo od doma pomeni, da smo zašli v rutino preživljanja ur za mizo. Ker nas bo spet prizadela nova pandemična zima in velik del države in sveta, ki se še vedno spopada s COVID-19, smo pogosto obtičali doma bolj, kot bi si želeli, zato je čas, da začnemo manj sedeti in se bolj gibati.


Za začetek bi vam podala nekaj nasvetov:


1. »Dvigoval bom 10 kg ali pa nič.« Začnite počasi in bodite zadovoljni z manj

Če že med pandemijo niste nič telovadili, potem začnite počasi z lažjimi vajami. Lahko tudi samo hodite po pisarni za začetek. Vse se šteje v pomoč pri telesni aktivnosti. Ko poskušamo začeti z vadbo, se pogosto ujamemo v razmišljanje »vse ali nič«.

Rečemo si, da moramo na primer dvigovati 10 kg uteži, če ne nismo dovolj dobri. Poskusite narediti 10 dvigov 10 kg uteži brez kakršnegakoli treninga že prej. Ja, to ne bo šlo. Vsaj za začetek še ne. Verjetno boste začeli s 0,5 kg ali 1 kg utežmi in potem postopoma dodajali težo.


Zapomnite si, da je 5 minut vadbe bolje, kot nič! Opazili boste, da ima največje učinke na zdravje ravno ta prehod iz neaktivnosti na malo aktivnosti. Potem pa postopoma stopnjujemo intenzivnost vadbe, ko vidimo, da je naše telo v boljši formi. Če si želimo le ohraniti trenutno stanje, potem nadaljujemo s tisto vadbo, ki nam ustreza.


2. Naredite si stvari preproste


Da si stvari naredimo preproste, je zelo pomembno, da dobro poznamo sami sebe. Če vemo, kaj radi počnemo, bo za nas veliko lažje. Torej preprosto, če ne marate teka potem ne tecite samo zaradi trenutnega trenda ali pa, ker teče vaš sosed in je že ves suhljat. Za dober načrt vadbe, si naredite seznam stvari, ki so pri vas izvedljive. Če daste na seznam aktivnost, ki jo sovražite, potem boste začeli s še večjim odporom. Enako velja za čas aktivnosti. Če niste jutranji človek potem ne nameravajte telovaditi zjutraj.


In ne pozabite, da je začetek najtežji del. Ne krivite se, če imate težave z začetkom. Pomembno je, da se pohvalite in ste redni. Kakšen dan boste lahko slabše telovadili spet drugi dan boljše.


Poskusite razmisliti tudi o načinih, ki bi povečali verjetnost, da se boste držali načrta vadbe, morda z vključitvijo neke zunanje osebe. Ne predlagam, da aktivnost izvajate skupaj z drugo osebo, saj potem tisto ni »vaš čas«. Smo pa vsi različni. Lahko vam bo pa ravno to pomagalo, da boste pri svoji aktivnosti bolj redni. Predlagam pa, da se vsaj dogovorite z nekom, da si ob dogovorjenem času pošljeta sporočilo, da se spodbudita za določeno aktivnost. Tako imamo v ozadju neko odgovornost, da moramo to storiti.


3. Hodite, kadarkoli lahko


Začnite s tem, da vsaj hodite več. Hodite iz sobe v sobo, če imate v stanovanju stopnice jih uporabite. Če imate večkrat med delom srečanja preko Zoom-a, si recite, da boste pred začetkom in po koncu sestanka naredili x počepov ali pa odnesli smeti, obesili cunje itd. V mislih imejte samo, da morate spremeniti svoje vzorce sedenja.


Vse dobro,

vreden si

Comments


bottom of page