top of page
  • Writer's picturevreden.si

Pojav HEPATITISA C pri otrocih - kako ga prepoznati?

Updated: Sep 23, 2023

CDC je 21.4.2022 izdal zdravstveno opozorilo, da bi obvestil zdravnike in organe javnega zdravstva v Alabami o skupini otrok z ugotovljeno okužbo s hepatitisom in adenovirusom. Pozvali so vse zdravnike naj bodo pozorni na pojav simptomov, kot so rumeno obarvana koža in sluznice, trebušne bolečine, drska in bruhanje. O vsakem sumu na pojav hepatitisa pa so jih pozvali naj poročajo.



V Sloveniji zaenkrat ostaja samo sum na okužbo pri enem otroku. NIJZ pa poziva starše, da kontaktirajo pediatra ali urgentno službo, če pri otroku opazijo zgoraj naštete simptome.

Vzrokov, za nastanek hepatitisa je veliko, pri otrocih pa ga običajno povzroči virusna okužba. Okužba s hepatitisom postane kronična, če ima oseba virus hepatitisa C več kot 6 mesecev. Cepljenje za hepatitis C še ni na voljo.



KAJ JE HEPATITIS?

Hepatitis je virusna bolezen, ki prizadene jetra. Okužba se kaže kot vnetje jeter, ki ga povzročajo virusi. Poznamo več različnih vrst hepatitisa, in sicer A, B, C, D in E. Med njimi najbolj razširjen, ki predstavlja javnozdravstveni problem, je hepatitis B. Po podatkih NIJZ pa je zaradi hepatitisa C ter ciroze in raka jeter, v letu 2019 umrlo 290.000 oseb.



KAKŠNI SO SIMPTOMI HEPATITISA?

Po podatkih NIJZ se znaki akutnega hepatitisa razvijejo pri 20% okuženih oseb, medtem ko ostale okužene osebe nimajo značilnih bolezenskih znakov.

Simptomi hepatitisa ali vnetja jeter so zvišana telesna temperatura, utrujenost, izguba apetita, slabost, bruhanje, bolečine pod desnim rebrnim lokom, temen urin, svetlo obarvano blato, bolečine v sklepih in zlatenica (rumeno obarvana koža in sluznice zaradi povečanja koncentracije bilirubina v krvi) in lahko tudi povečana jetra.



KAKO PREVERIM, ALI SEM OKUŽEN Z VIRUSOM HEPATITISA C (HCV)?

Okužbo dokažemo s preiskavo krvi. Če imate značilen potek bolezni, potem se okužbo enostavno prepozna že po simptomih. A za potrditev okužbe je potrebna preiskava krvi.





KAKO SE HEPATITIS C PRENAŠA?

Za okužbo z virusom hepatitisa C je dovzeten vsak in se prenaša predvsem z izpostavljenostjo okuženi krvi. V manjši meri se prenaša tudi s spolnimi odnosi, tesnimi stiki med družinskimi člani ter med porodom - z matere na otroka.


Najbolj izpostavljeni za prenos okužbe so intravenski uživalci drog, ki pri injiciranju ne uporabljajo sterilnih igel oziroma souporabljajo pribor za injiciranje drog.


SEM OKUŽEN Z VIRUSOM HEPATITISA C, KAJ PA ZDAJ?

Da hepatitis C ne preide v kronično obliko, ga je potrebno pravočasno zdraviti. Torej, potrebujete pregled pri zdravniku, ki bo naročil odvzem krvi za laboratorijske preiskave in vam dal nadaljna navodila.


Okužena oseba s hepatitisom C mora uporabljati svoj jedilni pribor. Če ste okuženi s hepatitisom C prav tako ne smete darovati organov, krvi, plazme ali tkiv.


KAKO SE ZAVARUJEM PRED OKUŽBO S HEPATITISOM C?

Najbolje se zaščitite, če vedno uporabljate svoj pribor za osebno higieno. Pri spolnih odnosih je, kot način zaščite, priporočljiva uporaba kondoma, tako kot pri drugih spolno prenosljivih okužbah. Pri osebah, ki si injicirajo droge, bi se prenos okužbe preprečil z uporabo sterilnega pribora za injiciranje. Cepivo proti hepatitisu, pa je na voljo le za hepatitis B, s katerim se prične s cepljenjem že mlajših otrok.


Vse dobro,

vreden si













Recent Posts

See All

Komentáře


bottom of page