top of page
  • Writer's pictureFun Learning KIDS TV

Prelepa pomlad je tu!

Po koledarju je začetek pomladi 21. marca (takrat je spomladansko enakonočje oziroma pomladni ekvinokcij) konec pomladi pa 21. junija (poletni solsticij). Glede na koledar in na, zadnje čase, še bolj muhasto vreme, bi lahko rekli, da so pomladni meseci kar marec, april, maj in junij.




Pomladi postajajo dnevi vse daljši in noči vse krajše. Zrak postaja vedno toplejši in takrat tudi ljudje zamenjamo svoja topla zimska oblačila za tanjša oblačila. Na vrtovih pričnemo s sajenjem rastlin in obrezovanjem dreves. Tudi na okenske police postavimo cvetje.



OKUSEN IN ZDRAV REGRAT

Travniki postanejo pokriti s cvetlično odejo rumene barve. Prikaže se okusen in zdrav regrat, ki je močno razširjena zdravilna rastlina. Uživamo ga lahko na različne načine: pripravimo ga lahko kot solato, zdravilni sirup ter čaje. Za popestritev jedilnika, si oglejte široko izbiro receptov na spletnih straneh, kot sta https://okusno.je/ in https://www.kulinarika.net/. Njegove zdravilne učinkovine pa si lahko preberete tudi na https://www.gorenjske-lekarne.si/svetovanje-clanek/regrat-navadni.


Tudi drevesa dobijo novo precej pisano preobleko. Izkoristite svoj prosti čas, za sprehod po gozdnih poteh ali pa po možnosti obiščite enega najlepših parkov v Sloveniji (še posebej v tem letnem času) https://www.arboretum.si/.



NAVADNI MALI ZVONČKI - PRVI ZNANILCI POMLADI

Pravi znanilci pomladi so navadni mali zvončki, ki jih uvrščamo v družino narcisovk. Navadni mali zvonček je trajna čebulica in je sestavljen iz treh koničastih daljših in 3 krajših listov. Ima značilen cvet v obliki zvončka.




OKUSNE IN HRANILNO BOGATE ČEŠNJE

V maju pa nas končno pozdravijo okusne in hranilno bogate češnje. Češnje je najbolje pojesti takoj, ko jih naberemo. Če jih shranjujemo je najbolje, da jih v hladilniku in jih porabimo v dveh dneh. Če jih shranjujemo v zmrzovalniku ali sušimo (daljše shranjevanje) izgubijo namreč veliko dobrih učinkovin.



Na našem youtube kanalu Fun Learning KIDS TV si lahko ogledate tudi video.



Fun Learning KIDS TV

***Delimo znanje, da otroci dosežejo svoje sanje!***


32 views0 comments

Comments


bottom of page