top of page
  • Writer's picturevreden.si

Sladkor, glavni krivec za porušitev kemije našega telesa

Updated: Jan 22, 2021


Piškotki, torte, mafini, gazirane pijače, sadni sokovi, kolački, bomboni, krofki,…

Okusno, vsem dosegljivo in po vrhu vsega še zadovoljivo. Kljub temu, da vemo, da je sladka hrana in pijača škodljiva za naše telo, jo še vedno pogosto zaužijemo. Zakaj?




Ne le, da je preklemano okusna. Za to, da je zadovoljiva poskrbijo tudi naši možgani.

Ko zaužijemo sladkor, se v naših možganih aktivira center za zadovoljstvo in sprosti hormon Dopamin. Ta povzroči, da se mi počutimo odlično. Zato je sladka hrana, ne le privlačna za oči ampak tudi zadovoljiva. Ko jo pojemo nas navda čudovit občutek. Zdi se nam, da lahko prežene vsak problem.

Ko pa te hrane pojemo preveč, naši možgani postanejo prevzeti nad tem občutkom, zato ustvarijo nove receptorje za Dopamin. Hmm ja, zdaj pa potrebujemo še več sladkorja, da dobimo enako zadovoljstvo. In smo v začaranem krogu slabo počutje – sladkor – veselje – še slabše počutje – več sladkorja – veselje itd.


Zanimivost pri vsem tem je, da lahko enako zadovoljstvo občutimo tudi med telovadbo. Pri telesni aktivnosti se namreč tudi izloča Dopamin, ki nam enako kot pri sladkorju, daje občutek zadovoljstva.


Glavni krivec za porušitev homeostaze našega telesa, čisto zraven čustvenega stanja, je sladkor.

Dandanes že težko dobimo hrano, ki ne vsebuje sladkorja. Na žalost sta temu primerna tudi videz in zdravje ljudi. Ljudje namreč zaužijemo preveč sladkorja, da bi se naše telo uspelo z njim spopasti v celoti. Z vsakim vnosom sladkorja, se mora telo prilagoditi in ponovno vzpostaviti ravnotežje med minerali. Ker je sladkor kislino tvorno živilo postane naše telo ob zaužitju zakisano. Ker mu, seveda, zakisanost ne prija, si prizadeva, da ponovno vzpostavi homeostazo in jo tudi ohrani. Da bi telo postalo spet bazično, začne iz krvnega obtoka črpati kalcij, magnezij in fosfor. S poseganjem v kemijo telesa, pa se sproži nastanek raznih bolezni.


Najpomembnejši uravnalec homeostaze je endokrini sistem

Prva žleza, ki občuti vpliv zaužitega sladkorja je trebušna slinavka. Trebušna slinavka je endokrina žleza, ki izloča inzulin. Torej, ko zaužijemo sladkor, se količina sladkorja v krvi poveča in takrat se izloči inzulin. Slednji povzroči, da se raven sladkorja v krvi ponovno zniža in se v telesu spet vzpostavi ravnovesje.


Torej, kaj pripelje do problema?

Če zaužijemo preveč sladkorja, se trebušna slinavka izčrpa in začne izločati premalo ali pa preveč inzulina. Če trebušna slinavka izloči premalo inzulina, bo kri absorbirala preveč sladkorja, kar lahko vodi v razvoj sladkorne bolezni (hiperglikemija oziroma visok sladkor v krvi).

Ko trebušna slinavka izloči preveč inzulina, takrat pa kri absorbira premalo sladkorja, kar pripelje do hipoglikemije oziroma nizkega sladkorja v krvi.


Še hujše pa je, da trebušni slinavki priskočijo na pomoč tudi druge endokrine žleze. Z izločanjem svojih hormonov pa povzročijo zmedo v celotnem endokrinem sistemu. Izčrpane žleze so razlog za nastanek težav s ščitnico, sladkorne bolezni, težav v menopavzi, pomanjkanje adrenalina, oslabljen imunski sistem in še bi lahko naštevala.



Nekaj različnih oblik sladkorja

· Beli sladkor

· Rjavi sladkor

· Sladkor v prahu

· Sladkor v zrnu

· Med

· Namizni sladkor

· Glukoza

· Saharoza

· Fruktoza

· Visoko fruktozni koruzni sirup

· Surovi sladkor

· Nektar

· Galaktoza

· Sladkor iz dateljnov

· Rižev sirup

· Ječmenovo pivo

· Javorjev sirup

· Trsni sladkor

· Trsni sirup

· Sladkorna pesa

· Laktoza

· Koncentrat iz sadnega soka

· Kristalizirana fruktoza

· Maltoza

· Melasa

· Nerafiniran sladkor

· Predelani sladkor

· Itd




Je večina vaših obrokov sestavljena iz sladkorjev? Vas po vsakem obroku vleče, da bi pojedli še nekaj sladkega? Če uživate sladkor vsak dan v eni ali več oblikah je možno, da se borite z odvisnostjo od sladkorja. Dobro premislite ali zjutraj sladite kavo ali čaj, kar pač pijete? Kakšna sladila uporabljate? Ali zraven kave pojeste tudi piškote, morda krof? Zapomnite si, da sladkor vedno prinaša težave, ne glede na njegovo obliko in ime.

留言


bottom of page