top of page
  • Writer's picturevreden.si

STE ZASVOJENI S KAJENJEM CIGARET?

Updated: Sep 23, 2023

Ste vedeli, da je zasvojenost kronična duševna motnja? Zanjo je značilno občutno poslabšanje vsakodnevnega delovanja in zmožnosti.



Zasvojeni smo, ko brez neke snovi ali stvari ne moremo zdržati dlje časa. Zasvojeni smo lahko z marsikatero stvar, ni nujno, da so to ravno droge. Lahko smo zasvojeni z določeno vrsto hrane, računalniške igre ali pa smo lahko zasvojeni z igrami na srečo. Pri zasvojenosti z določeno vrsto hrane je najpogostejša verjetno kar zasvojenost s sladkorjem. Ampak več o sladkorju in njegovih učinkih lahko izveste tukaj. Danes se bomo posvetili zasvojenosti s tobakom. Na žalost in kljub vsem raziskavam, kako zelo škoduje kajenje našemu zdravju, še vedno vidimo vse več kadilcev. Kajenje se vse bolj širi kot nekaj popularnega med vedno mlajšimi osebami.

Kajenje je eden vodilnih preprečljivih vzrokov smrti v Sloveniji.

Večina kadilcev prične s kajenjem že v mladih letih in nadaljujejo s kajenjem v odrasli dobi. S tem se pridružijo grozni statistiki, da v Sloveniji vsak dan umre deset ljudi zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje. To je več kot je smrti zaradi samomorov ali nezgod.


MOŽGANI IN PSIHOAKTIVNE SNOVI

Naši možgani so neprestano aktivni. Ves čas sprejemajo informacije skozi naša čutila, jih obdelujejo in shranjujejo. Če vnašamo v telo psihoaktivne snovi, kot so alkohol, tobak, kofein in druge snovi, se le-te vmešajo v normalno delovanje naših možganov. Sicer vplivajo na naše celotno telo vendar so najbolj na udaru ravno naši možgani.


Znanstveniki pravijo, da se možgani razvijajo skozi vse življenje. Vsekakor pa velja biti zelo pazljiv v obdobju mladostništva, ko je v možganih vzpostavljenih šele nekje 80% notranjih povezav. Presojanje, abstraktno mišljenje, načrtovanje in samonadzor za katere je odgovoren čelni reženj, se z ostalimi deli možganov poveže šele okrog petindvajsetega leta. Zato je zelo pomembno, da mladostnik ne uporablja psihoaktivnih snovi.


ZASVOJENOST SE RAZVIJE POSTOPOMA

Zasvojenost se razvije postopoma. Najprej oseba prične z vnašanjem določene psihoaktivne snovi v telo ali prične z neko obliko vedenja, na katero oziroma katerega se postopoma privaja. Naše telo potem s ponavljam teh vzorcev postane zasvojeno.


Začetek je vedno prostovoljen in je odvisen od vsakega posameznika. Mi sami smo tisti, ki se odločimo, da bomo pričeli z jemanjem določene psihoaktivne snovi. Naši možgani se navadijo na prisotnost določene snovi in jo zahtevajo znova in znova. Od takrat naprej odločitev ne bo več prostovoljna, saj bo telo vedno znova zahtevalo novo dozo določene snovi.


SESTAVA TOBAKA


PRI IZGOREVANJU TOBAKA NASTAJA 250 STRUPENIH IN 50 RAKOTVORNIH SESTAVIN

Če že naslov ne pove vsega… Torej, s kajenjem tobaka, vnašamo v telo vsaj 250 strupenih in 50 rakotvornih snovi. To pomeni, da povzroča bolezen, za katero je značilno, da se naše celice nenadzorovano delijo. To bolezen imenujemo rak in jo verjetno vsi, kar dobro poznamo. Sicer je delitev celic normalen proces v našem telesu, le da se pri raku delijo nenadzorovano in zato uničujejo naše zdrave celice. Med najbolj poznanimi strupenimi snovmi so katran, nikotin (vzdržuje zasvojenost) in ogljikov monoksid.


DEJAVNIKI TVEGANJA ZA KAJENJE

  • Uporništvo

  • Kajenje staršev, sorojencev

  • Več denarja na razpolago

  • Konflikti

  • Visoka raven stresa

  • Depresija

  • Nagnjenost k iskanju novih dražljajev

  • Izpostavljenost prikazom kajenja v filmih

  • Vzgoja brez ali z nizko ravnjo nadzora

  • Kadi najboljši prijatelj

  • Želja po popularnosti mladostnika v družbi

  • itd


POSLEDICE KAJENJA TOBAKA

Kajenje tobaka ima ogromno posledic. Če začnemo s tistimi, najbolj očitnimi. Ali ste že stali zraven nekoga, ki kadi? Ste čutili, kako smrdi, kajneda? Potem se je oseba še nasmehnila in ste opazili rumene zobe. Če je ta oseba še spregovorila, ste lahko čutili še njen zadah, imam prav? S številom pokajenih cigaret in trajanjem kajenja pa se povečuje tudi tveganje za razvoj več različnih bolezni.



Poleg takojšnih posledic, ki so prisotni pri vseh kadilcih so še druge, ki se pojavijo po daljšem obdobju kajenja tobaka, in sicer:

  • rumeni in smrdeči prsti

  • bolezni dihal

  • bolezni srca in ožilja

  • različne vrste raka (rak ustne votline, grla, pljuč, jeter, trebušne slinavke, črevesja, danke…)

  • bolezni reproduktivnih organov (nezmožnost zanositve)

  • poslabša se sluh

  • pojav mozoljev

  • prezgodnje gube


KAJ PA KAJENJE CIGARET Z ZMANJŠANO KOLIČINO KATRANA IN NIKOTINA TER PASIVNO KAJENJE?


Tveganje za pojav bolezni obstaja prav tako za PASIVNE kadilce, kajti izdihan tobačni dim ima skoraj enako škodljiv vpliv na naše zdravje. Ne morem verjeti, da še vedno vidim osebe, ki kadijo v avtomobilih v prisotnosti svojih otrok. In to so odrasle in odgovorne osebe? Prav tako ne pomaga kadilcu, če posega po cigaretah z zmanjšano količino katrana in nikotina.


Razmislite sami pri sebi, kaj lahko naredite že danes za boljši jutri. Če ste kadilec, poskušajte vsaj zmanjšati dnevni vnos tobaka v vaše telo. S časom in seveda z veliko željo, motivacije in vztrajnosti pa vam uspe prenehati. Mogoče je ravno božični čas pravi čas za uresničitev zaobljub.


Vse dobro,

vreden si


Comments


bottom of page