top of page
  • Writer's picturevreden.si

Vam je poznan občutek, ko se počutite drobnega, nepomembnega in nemočnega?

Updated: Sep 23, 2023

Dandanes je vse več zlorab. Pojavljajo se v različnih oblikah, vse od telesne, duševne do ekonomske in medicinske. Pojavljajo se tudi ne glede na starost ali spol. Nasilje je med nami že od nekdaj in seveda se ne bo zaustavilo samo od sebe. Da ga bomo lahko zaustavili, ga bomo morali tudi prepoznati.


Ker ima velik problem pri zaznavi nasilja in zlorab kar pogosto tudi žrtev sama, bi rada malo več govorila o zlorabljeni osebi. Težko si priznamo, da se nam nasilje dogaja. Predvsem v družinskem okolju, kjer naj bi bilo neko zaupanja vredno in varno okolje. Če živimo z nasiljem že od malih nog, ga lahko zamenjamo za nekaj povsem normalnega. Tako se ga lahko še v odrasli dobi ne zavedamo. Lahko bi rekli, da ta oseba potrebuje nekoga, da ji »odpre oči«. Ker je žrtev navajena na grdo ravnanje, se lahko zgodi, da bo tudi sama zašla na isto pot. Torej, če se je pri zlorabljeni osebi izvajalo telesno kaznovanje, bo ta način lahko prenesla na svoje otroke. Po drugi strani pa lahko žrtev deluje popolnoma drugače in svojih otrok ne bo nikoli telesno kaznovala.


Nerazrešene težave vodijo zlorabljeno osebo v socialno izolacijo, depresijo in apatičnost.


Zlorabljena oseba se srečuje z raznimi čustvi kot so strah, jeza in žalost. Porajajo se tudi obremenjujoče negativne misli, kot so »Sem ničvredna!«, »Sem debeluh.« ali pa »Sem neumen.« na primer. Ko se žrtev srečuje s temi mislimi, bo le s težka spremenila potek dogajanj v njenem življenju na pozitivno stran. Zlorabljena oseba se namreč resnično počuti drobno, nepomembno in nemočno. Ob vseh teh negativnih mislih pa neizmerno trpi v notranjosti.


Osredotočite se na vaše pozitivne lastnosti

Če vas bremenijo negativne misli, jih poskusite zaustaviti. Najboljši način so zagotovo afirmcije. Poskusite si čez dan večkrat povedat lepe stvari o vas samih. Vzemite si list papirja in si zabeležite pozitivne stvari o vas. Lahko pa kliknete kar na pripravljen vzorec in ga natisnete.

Če ne zmorete sami, nič hudega. O sebi je najtežje pisati, še posebej, ko smo v obremenjujočem in stresnem obdobju. Naj to opravi nekdo namesto vas. Oseba, ki vas bo opisala, naj vam bo blizu in vas dobro pozna, vi pa ji popolnoma zaupate. Ko boste našli pozitivne misli o vas, si jih večkrat na dan ponovite pri sebi. Ker imamo telefone dandanes ves čas ob sebi, si lahko naredite tudi opomnike, ki vam bodo sporočili te vaše pozitivne lastnosti. Naša prepričanja so zelo pomembna, kajti le ta usmerjajo naša življenja! Zaupajte vase, glavo pokonci, saj bo šlo!


Ko sami ne zmorete

Pridejo časi, ko enostavno sami ne zmorete. Takrat ne pozabite, da imamo v Sloveniji kar nekaj psihoterapevtov, ki vam lahko pomagajo na vaši poti do boljšega počutja. Na spodnji povezavi boste našli kar nekaj terapevtov, ki vam lahko pomagajo, če se boste za to odličili. Izbirate lahko celo med osebno ali online psihoterapijo. Kar je super za ta čas, ko ne moremo nikamor zaradi COVID-19. Med drugim lahko izbirate tudi spol terapevta. Velikokrat se zgodi, da ženska izbere žensko za pogovor medtem, ko se moški lažje izpove moškemu. Je pa seveda pri vsakemu človeku drugače. Nekateri moški bodo probleme raje zadržali zase, kot da se morajo izpostaviti pred drugim moškim. Skratka, na spodnji povezavi si lahko izerete obliko srečanja, obliko terapije, lokacijo in celo spol terapevta. Lahko pa malo pobrskate po spletu in boste našli še druge terapevte.




Comments


bottom of page